Ce sunt beneficiile extrasalariale și cine beneficiază de acestea?

beneficii extrasalariale

În peisajul modern al muncii, remunerația nu mai este definită exclusiv de salariul de bază. Cu evoluția continuă a pieței muncii și a nevoilor angajaților, companiile își ajustează strategiile pentru a atrage și a reține talentele valoroase. Astfel au apărut beneficiile extrasalariale, care devin tot mai relevante în construirea unei oferte de angajare competitive.

Aceste beneficii extrasalariale nu se limitează doar la aspectele financiare, ci se extind și către facilități care vizează îmbunătățirea calității vieții angajaților. De la asigurări de sănătate și programe de wellness, la traininguri și dezvoltare profesională, companiile își diversifică ofertele pentru a răspunde nevoilor diverse ale angajaților lor.

Ce sunt beneficiile extrasalariale?

Beneficiile extrasalariale sunt avantajele pe care le primesc angajații în plus față de salariul lor de bază. Ele pot lua multe forme și pot include, printre altele:

 • Asigurare medicală: Una dintre cele mai comune forme de beneficii extrasalariale este asigurarea medicală. Companiile pot acoperi total sau parțial costurile pentru asigurările de sănătate pentru angajați și familiile lor.
 • Asigurare de viață: O altă formă de beneficiu este asigurarea de viață, care oferă o sumă asigurată în cazul decesului angajatului.
 • Pachete de pensii: Companiile pot contribui la fondurile de pensii ale angajaților sau pot oferi scheme de economisire pentru pensie.
 • Concedii plătite: În plus față de concediul de odihnă obligatoriu, anumite companii oferă zile libere plătite suplimentare pentru diverse ocazii, precum concediul de maternitate/paternitate sau concedii pentru îngrijirea unei rude bolnave.
 • Beneficii de flexibilitate: Acestea includ posibilitatea de a lucra de acasă, de a avea un program de lucru flexibil sau de a beneficia de ore de muncă reduse.
 • Subvenții pentru transport: Unele companii acoperă costurile de transport ale angajaților către și de la locul de muncă.
 • Educație și dezvoltare profesională: Beneficiile pot include sprijin financiar pentru cursuri de formare profesională sau educație continuă.
 • Abonamente la săli de fitness sau facilități sportive: Unele companii oferă angajaților abonamente la săli de fitness sau alte facilități sportive pentru a promova un stil de viață sănătos.

Importanța beneficiilor extrasalariale

Beneficiile extrasalariale sunt esențiale pentru a atrage și a reține talentele într-o piață competitivă a muncii. Ele nu numai că oferă o recompensă suplimentară pentru munca depusă, dar și îmbunătățesc satisfacția și implicarea angajaților. Iată de ce sunt importante:

 • Creșterea satisfacției angajaților

Oferind beneficii extrasalariale, companiile demonstrează că își valorează angajații și le oferă un sentiment de securitate și bunăstare.

 • Reținerea angajaților talentați

Într-o piață a muncii competitive, aceste beneficii extrasalariale pot face diferența în atragerea și menținerea angajaților talentați. Oferirea unor beneficii atractive poate reduce rata de rotație a personalului.

 • Îmbunătățirea moralului și a productivității

Angajații care se simt valorizați și sprijiniți prin beneficiile oferite de companie sunt mai predispuși să fie motivați și productivi la locul de muncă.

 • Promovarea unei culturi organizaționale pozitive

Beneficiile extrasalariale pot contribui la crearea unei culturi organizaționale pozitive, în care angajații se simt conectați și implicați în misiunea și valorile companiei.

Cine se bucură de beneficiile extrasalariale?

Beneficiile extrasalariale nu sunt rezervate doar anumitor categorii de angajați; ele pot fi oferite în diverse industrii și niveluri de poziții. Cu toate acestea, anumite categorii de angajați ar putea beneficia mai mult de anumite tipuri de beneficii. De exemplu:

 • Angajații cu familii: Beneficiile precum asigurarea medicală extinsă și concediile plătite pot fi deosebit de valoroase pentru angajații care au familii și dependenți.
 • Tinerii profesioniști: Tinerii care încep cariera pot fi atrași de beneficiile care facilitează dezvoltarea lor profesională, precum pachetele de formare și educație continuă.
 • Angajații care locuiesc în orașe mari: Subvențiile pentru transport sau facilitățile sportive pot fi mai valoroase pentru cei care locuiesc în orașe mari, unde costurile de trai pot fi mai ridicate.
 • Angajații preocupați de sănătate: Beneficiile care promovează un stil de viață sănătos, cum ar fi abonamentele la săli de fitness sau programele de wellness, pot fi apreciate în special de către angajații care pun accent pe sănătate și bunăstare.

Beneficiile extrasalariale sunt o componentă vitală pachetului de compensații și reprezintă o investiție valoroasă în angajați. Ele nu numai că oferă un stimulent financiar suplimentar, dar și contribuie la satisfacția și implicarea angajaților, la reținerea talentelor și la promovarea unei culturi organizaționale pozitive. Pentru angajați, aceste beneficii pot juca un rol semnificativ în alegerea unui loc de muncă și în satisfacția lor la locul de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *