Dezinsectia estetotalitatea de mijloace si metode prin care se previn si combat insectele zburatoare, sau taratoare si atropodele. Procesul de dezinsectie seface prin metode mecanice, fizice, biologice sau chimice.
Dezinsectia contribuie la combaterea si prevenirea unor boli cu transmitere purtatoare decatre insecte si acarieni. Acest proces face parte din complexul de masuri de igienizare a mediului inconjurator.
Dezinsectiaeste de doua feluri
- Preventiva sau profilactica: se face cu scopulstoparii inmultirii si raspandirii daunatorilor. (caracter permanent)
- Curativa sau de combatere: urmareste distrugerea insectelor si artropodelor din focare. (functie ocazionala de necesitate)
Dezinsectiapreventiva se va face in intervale prevazute in legislatie:
- Lunar: in industria alimentara (depozitare,productie), si in sistemul sanitar (spitale, sanatorii) si de invatamant (scoli, gradinite, camine)
- Trimestrial: in restul unitatilor
Printre cele mai utilizate metode de combatere a insectelor sunt mijloacele fizice si cele chimice.
Tratamentele fizice de dezinsectie fac referire la utilizarea capcanelor cu feromoni si adezivi sau a lampilor UVcu adeziv si incinerare. Ambele metode sunt ecologice, fara niciun impactasupra mediului inconjurator.
Dezinsectia chimica se face cu ajutorul substantelor numite insecticide, aceste substante nu sunt toxice pentru oameni.
Unde se poate aplica dezinsectia?
Dezinsectia se poate face atat in spatii interioare (cladiripublice, birouri, unitati de alimentatie publica, hoteluri, locuinte, unitatide invatamant, depozite) precum si in spatii exterioare.
O firma de dezinsectie specializata in domeniu, si cu experienta, va utiliza intotdeauna substante profesionale care nu se gasesc pe piata la indemana oricui. Pentru ca o firma de acest tip sa poata comercializasi sa foloseasca aceste substante, este necesara detinerea unei autorizatii si o certificare atat pentru personal cat si pentru firma.
De ce trebuie sa facem dezinsectie?
- Este important sa apelam la acest serviciu in specialpentru a ne proteja sanatatea. Printre bolile transmise de catre insecte senumara: malaria, febra galbena boala Lyme, toxiinfectiile alimentare, pesta, tifosul murin, meningita West Nile.
- Pentru evitarea producerilor de pagube economice. (deexemplu prezenta gandacilor din bucatarie intr-un restaurant, acest lucru poate alunga clientela localulului)
Cand si unde trebuie facuta dezinsectia?
Dezinsectia trebuie facuta in toate spatiile locuite si circulate de catre om, atat interior cat si exterior. Dezinsectia insectelor taratoare (gandacii, puricii, plosnitele) trebuie efectuata pe tot parcursul anului. Dezinsectia impotriva insectelor zburatoare trebuie realizata incepand cu luna martie si pana in lunile octombrie-noiembrie, in functie de temperatura mediului.